Loading...
Terug

Albrecht Rodenbach

Geboren: 27-10-1856, Roeselare
Gestorven: 23-06-1880, Roeselare

Albrecht Rodenbach (1856-1880) was een belangrijke Vlaamse dichter en studentenleider. Als oudste zoon van tien groeide hij op in Roeselare, waar hij aan het Klein Seminarie werd beïnvloed door flamingante leraren. Hij schreef "Kerelsliederen" en promootte Vlaams bewustzijn, resulterend in de Blauwvoeterij-beweging. In Leuven studeerde hij rechten en richtte hij samen met Pol de Mont de Algemene Studentenbond op, waarmee hij de katholieke studentenbeweging leidde. Rodenbach stierf op jonge leeftijd aan tuberculose, maar zijn werk en idealen inspireerden generaties en werden vereeuwigd door diverse culturele en studentenorganisaties. Zijn standbeeld staat in Roeselare, en zijn nalatenschap leeft voort.

Familie

Albrecht Rodenbach werd geboren als de oudste zoon in een gezin van tien kinderen. Hij moet niet worden verward met zijn broer Ferdinand of zijn neef Georges. Zijn vader, Julius Rodenbach, verhuisde samen met zijn grootoom Alexander vanuit het Rijnland naar Roeselare, waar Alexander een brouwerij stichtte. Oom Pierre Rodenbach diende als soldaat, eerst onder Napoleon, daarna tegen Napoleon met de Nederlanders en vervolgens met de Belgen tegen de Nederlanders. Ooms Alexander en Constantin behoorden tot de eerste verkozenen van het Nationaal Congres van België.

Klein Seminarie van Roeselare

Rodenbach volgde zijn opleiding aan het Klein Seminarie in Roeselare, waar hij samen met zijn medeleerlingen werd geïnspireerd door flamingante priester-leraars zoals Gustaaf Hendrik Flamen en Hugo Verriest, oud-leerlingen van Guido Gezelle. Hier ontmoette hij ook Johan De Stoop, de muziekleraar die enkele van Rodenbachs teksten op muziek zette. De studenten raakten gefascineerd door de Kerelsromantiek na het lezen van Hendrik Consciences "Kerels van Vlaanderen". In 1875 verheerlijkte Rodenbach deze idealen in zijn "Kerelsliederen", waaruit de leus "Vliegt de Blauwvoet! Storm op zee!" voortkwam, wat leidde tot de Blauwvoeterij-beweging.

Studentenleider

In 1876 begon Rodenbach aan een Franstalige rechtenopleiding in Leuven. Samen met de dichter Pol de Mont promootte hij de idealen van een hernieuwd Vlaams bewustzijn, met nadruk op het gebruik van de volkstaal in plaats van het puristische Nederlands. Rodenbach werd redactielid van 'De Vlaamsche Vlagge' en werkte samen met Pol de Mont en Amaat Joos om de Algemene Studentenbond op te richten. Hij werd tot algemeen voorzitter verkozen en bepaalde de koers die de katholieke studentenbeweging lang zou volgen. In zijn laatste jaren raakte Rodenbach steeds meer betrokken bij Franstalige, liberale kringen. Hij overleed in 1880 aan tuberculose, slechts 23 jaar oud.

Nalatenschap

  • 1889: Oprichting van Rodenbach's Vrienden, voorloper van KVHV Gent.
  • 1906: Opname van het lied "Klokke Roeland" in "Kun je nog zingen, zing dan mee".
  • 1909: Standbeeld onthuld in Roeselare.
  • 1941: Priester Cyriel Verschaeve verbond Rodenbachs strijdlust met militair engagement voor nazi-Duitsland.
  • 1956: KSA vierde Rodenbachs 100e geboortedag met een nieuwe koppelriem, nog steeds onderdeel van het uniform.
  • 1957: Jef Nys publiceerde "Berten Rodenbach, de wonderknape van Vlaanderen".
  • 1980: Heruitgave door Jef Nys als "Berten Rodenbach - De voorvechter van Vlaanderen".
  • 1984: Oprichting van het Rodenbachfonds, een Vlaams-nationalistisch cultuurfonds.
  • 2005: Rodenbach eindigde op plaats 148 in de Vlaamse editie van De Grootste Belg.
  • 2023: Hij eindigde op plaats 7 in de verkiezing van Grootste Roeselarenaars.

Duiding

  • Kerels: In Consciences werk "Kerels van Vlaanderen" zijn de Kerels vrije boeren die strijden tegen de Isegrims, maar verliezen. Historisch gezien verwijst het naar een 12e-eeuwse familievete in Veurne tussen de families Blauvoet en Ingrekin.
  • Groote Stooringe: Een studentenopstand op 18 juli 1875 tegen de verfransing in het onderwijs, geleid door Rodenbach en Julius De Vos, die leidde tot de Blauwvoeterie-beweging.
  • De Vlaamsche Vlagge: Een tijdschrift van de West-Vlaamse studentenbeweging dat diende als opstap naar een georganiseerde studentenbeweging.

Albrecht Rodenbach blijft een inspirerende figuur in de Vlaamse geschiedenis, wiens idealen en nalatenschap nog steeds voortleven in de Vlaamse cultuur en studentenbeweging.