Loading...
Terug

Miel Cools

Geboren: 15-04-1935, Herk-de-Stad
Gestorven: 01-06-2013, Hasselt

Miel Cools (1935-2013), een Vlaamse zanger en kleinkunstenaar, begon zijn carrière in 1954 en werd bekend met nummers zoals "Boer Bavo" en "Houden van". In 1967 richtte hij zijn eigen platenmaatschappij, Kalliope, op en ontdekte diverse talenten. Ondanks kritiek in de jaren '70 verhuisde hij naar Nederland en bereikte ook een publiek in Duitsland. Zijn comeback in 1979 met "Houden Van" was succesvol, en hij bleef actief in de muziek en wijnhandel. Na een val in 2008 eindigde zijn carrière abrupt. Cools overleed in 2013, maar zijn muziek blijft een blijvende invloed.

Jeugd en Familie

Miel Cools werd op 15 april 1935 geboren in Herk-de-Stad. Hij groeide op in een liefdevolle omgeving en trouwde later met Jenny Nysten. Samen kregen ze vier kinderen: Annemie, Veerle, Inge en Bert. Zijn liefde voor muziek kwam al vroeg naar voren. In 1954 zette hij zijn eerste stappen in de kleinkunst met het schrijven van de studentenoperette "De misbakken student," gebaseerd op een libretto van Roger Hendriks. Dit vormde het begin van een lange en succesvolle carrière in de Vlaamse muziekwereld.

Opkomst en Doorbraak

Vanaf 1960 begon Miel Cools op te treden met liedjes van bekende artiesten zoals Toon Hermans en Jules de Corte. Al snel besloot hij zijn eigen muziek te schrijven, vaak op teksten van Jaak Dreesen en Louis Verbeeck. Zijn grootste successen kwamen met nummers als “Boer Bavo,” “Er was een tijd,” en “Houden van.” In 1967 richtte hij samen met zijn belangrijkste tekstschrijver Bert Broes zijn eigen platenmaatschappij op, Kalliope. Hiermee ontdekte hij talenten zoals Luk Saffloer, De Vaganten, en Wim De Craene, en verstevigde hij zijn invloed in de muziekwereld.

Uitdagingen en Kritiek

In de jaren '70 kreeg Miel Cools te maken met kritiek in Vlaanderen; men vond zijn stijl te traditioneel en sentimenteel. Dit leidde ertoe dat hij zijn werkterrein verlegde naar Nederland, waar hij samenwerkte met tekstschrijvers zoals Ed Leeflang, Ernst van Altena en Willem Wilmink. Hij wist ook een klein publiek in Duitsland te bereiken met vertalingen van zijn liedjes, zoals "Baure Bavo" en "Die sieben Schwäne." Ondanks de kritiek bleef hij trouw aan zijn eigen stijl en zette hij zijn werk voort.

Comeback en Verdere Carrière

In 1979 maakte Miel Cools een succesvolle comeback in Vlaanderen met het nummer "Houden Van." Hij kreeg zijn eigen radioprogramma, "Er trilt een snaar," en begon ook een wijnhandel, die later werd overgenomen door zijn zoon Bert. Zijn muziek bleef populair bij vele generaties, met nummers als “Boer Bavo,” “De troubadours,” “Er was een tijd,” en “De Soldaat” die vaak te horen waren bij diverse gelegenheden. In 1999 verraste hij iedereen met een nieuwe cd, "Niet Bang Zijn," waarin hij de boodschap “durf te leven” uitdroeg.

Laatste Jaren en Nalatenschap

In 2004 vierde Miel Cools zijn 50-jarig jubileum als artiest in het Cultureel Centrum van Hasselt. Zijn laatste programma, "D’r was toch nog iets?" ging van start in 2005, bijgestaan door muzikanten Jokke Schreurs en Ivan Smeulders. In 2007 besloot hij te stoppen met avondvullende voorstellingen, maar bleef hij af en toe optreden. Een val in 2008, die resulteerde in een coma, maakte een abrupt einde aan zijn carrière. Miel Cools overleed op 1 juni 2013 op 78-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap leeft voort in zijn muziek, die nog steeds gewaardeerd wordt door zowel oude als nieuwe fans. Zijn leven en werk blijven een belangrijk deel van de Vlaamse kleinkunstgeschiedenis.